Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kopytka ze skwarkami

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 3 kg
mąka 4 szkl
cebula 1 szt
słonina 20 dag
sól do smaku
jajko 3 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Kopytka ze skwarkami

Ziemniaki obieramy, myjemy, gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu odstawiamy do przestudzenia. Gdy ziemniaki już ostygną przepuszczamy je przez praskę. Dodajemy mąkę, jajka oraz szczyptę soli, wyrabiamy dobrze na gładką masę. Następnie z masy formujemy cienkie wałeczki i kroimy je na mniejsze kawałki.
W dużym garnku doprowadzamy wodę do wrzenia. Na wrzący i osolony wrzątek wrzucamy kopytka i gotujemy 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch, odcedzamy.
Słoninę kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i również kroimy w kostkę. Następnie słoninę i cebulę smażymy na patelni do momentu, aż ze słoniny powstaną rumiane skwarki i cebula się ładnie zeszkli.
Kopytka rozkładamy na talerze, polewamy je tłuszczem ze skwarkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bursztynek 12.09.2011 23:33
pycha!
novita23 17.08.2011 12:38
lubię:) od razu ślinka leci:)
ben-ka 05.04.2011 11:24
oj,kopytka:)lubię je bardzo !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak