Sposób przygotowania

Ziemniaki obieramy, myjemy, gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu odstawiamy do przestudzenia. Gdy ziemniaki już ostygną przepuszczamy je przez praskę. Dodajemy mąkę, jajka oraz szczyptę soli, wyrabiamy dobrze na gładką masę. Następnie z masy formujemy cienkie wałeczki i kroimy je na mniejsze kawałki.
W dużym garnku doprowadzamy wodę do wrzenia. Na wrzący i osolony wrzątek wrzucamy kopytka i gotujemy 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch, odcedzamy.
Słoninę kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i również kroimy w kostkę. Następnie słoninę i cebulę smażymy na patelni do momentu, aż ze słoniny powstaną rumiane skwarki i cebula się ładnie zeszkli.
Kopytka rozkładamy na talerze, polewamy je tłuszczem ze skwarkami.

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    oj,kopytka:)lubię je bardzo !
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    lubię:) od razu ślinka leci:)
  • 1
    original
    Opublikowano

    bursztynek

    pycha!

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !