Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

domowy majonez

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

musztarda 2 łyżeczka
olej 1/2 szkl.
cukier 1 łyżeczka
sól, pieprz do smaku
cytryna 1 łyżeczka
żółtko jajek 1 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: domowy majonez

do miski wbijamy surowe żółtko doprawiamy pieprzem, Intensywnie ucieramy mikserem się żółtka połączą, tworząc jednolitą masę. Wtedy dodajemy 1 łyżeczkę musztardy i ucieramy, dolewamy 1/4 oleju i ucieramy, dodajemy drugą łyżeczkę musztardy i ucieramy, dodajemy po trochu olej i ucieramy, ucieramy aż powstanie puszysty majonez. Cukier i sól rozpuszczamy w 1 łyżeczce wody, dodajemy sok z cytryny i wlewamy to do masy jeszcze raz ucieramy.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 10.06.2011 14:30
chyba jestem za leniwa by go robić w domu
bejciu24 18.03.2011 18:40
nie każdemu chce sie robić

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak