Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Beza z jabłek i bananów

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jabłka 2
mąka ziemniaczana 1łyżka
mleko 175ml
cukier puder 75g
jajko 2

Przepis i sposób przygotowania na: Beza z jabłek i bananów

Ogrzać piekarnik do temp 220C.Pokroić banany i jabłka na cienkie plasterki i ułożyć wartwami w naczyniu żaroodpornym.Wymieszać w miseczce make z 1łyżeczka mleka,dodać łyżke cukru i żółtka jajek.Pozostałe mleko zagrzać w rondelku i wlać do miseczki,wymieszać ,a nastepnie zawartość naczynia ponownie podgrzać do zgęstnienia.Powstałym sosem polać owoce.Ubić z białek pianę na sztywno,dodawać stopniowo połowę pozostałego cukru.Resztę cukru delikatnie wymieszać z ubitą pianą.Nałożyć mase bezową na owoce i zapiekać w piekarniku około 10min,do chwili uzyskania lekkiego złocistego koloru.Podawać na cieplo lub zimno.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

eli82 29.04.2011 16:44
wow!
Izabela28 21.03.2011 13:46
pychotka:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak