Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

wieprzowina w winie

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

smalec 2 łyżki
śliwki suszone 20 dkg
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt
czosnek 2 ząbki
wino czerwone wytrawne 2/3 szklanki
płatki migdałowe 20 gram
sól
pieprz
wieprzowina 60 (łopatka)
Ziele angielskie całe Prymat 3 szt

Przepis i sposób przygotowania na: wieprzowina w winie

Mięso myjemy,kroimy w nieduże plastry grubości 1 cm,zarumieniamy na smalcu,posypujemy solą i pieprzem.Śliwki przelewamy gorącą wodą,a następnie moczymy w letniej wodzie i osączamy.Śliwki dodajemy do mięsa razem z liściem laurowym i zielem angielskim i przeciśniętym czosnkiem,całość zalewamy połową wina.Dusimy pod przykryciem około godzinę,w czasie duszenia podlewamy pozostałym winem.Na suchej patelni zarumieniamy płatki migdałowe,i posypujemy nimi gotowe mięso.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iza15 18.03.2011 19:56
super
Daria14 18.03.2011 16:43
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak