Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Torcik Jeż urodzinowy

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 15-20 SZT.
kakao 3-4 LYZKI
cukier 10-15 LYZEK
śmietana 0,5 SZT.
żółtka jaj 4 SZT.
masło 2 SZT
rum 1-1,5 KIELISZEK
proszek do pieczenia DO SMAKU
mąka 10 LYZKI
galaretka DO SMAKU

Przepis i sposób przygotowania na: Torcik Jeż urodzinowy

Polewa czekoladowa:

½ kostki margaryny ½ tabliczki czekolady 2 jajka 2 łyżki mleka
Do dekoracji – dmuchany ryż.

Wykonujemy biszkopt metodą ubijania białek z cukrem, dodając stopniowo żółtka, przesianą mąkę z proszkiem, kakao i wodę. Ciasto delikatnie mieszamy łyżką.
Z ciasta pieczemy 2 biszkopty: jeden w prostokątnej głębokiej foremce, a drugi w małej tortownicy.
Ciasta kroimy na 3 placki. Plackom prostokątnym ściąć rogi, aby powstało coś zbliżonego do elipsy. Jedną taką warstwę, przeznaczoną na spód tortu odkładamy na bok.
W celu przygotowania masy ubić na parze jajo i żółtka, z cukrem. Gdy masa zgęstnieje przelać ją do garnka i na małym ogniu podgrzewamy ciągle mieszając. Stopniowo dolewamy śmietankę. Wsypujemy kakao i jeszcze raz mieszamy. Masę miksujemy z masłem. Dodajemy przestudzona półpłynną galaretkę oraz alkohol najlepiej rum.
Do osobnej miseczki należy odłożyć 2 kopiaste łyżki masy, wrzucić do niej pokruszone kawałki odcięte z prostokątnego biszkoptu i drobno posiekane owoce z nalewki.
Przygotowując polewę należy roztopić margarynę z cukrem i kakao na małym ogniu. Wbijamy całe jajo, wsypujemy czekoladowe wiórki i wlewamy mleko. mieszamy trzepaczką, aż masa stanie się gładka

Formowanie:
Układamy biszkoptową elipsę, nasączamy ją i smarujemy masą kakaowa. Nakładamy drugą elipsę, postępując tak jak z pierwszą. I tak kolejno nasączamy i smarujemy masą 3 warstwy biszkoptowe z małej tortownicy układając na dwóch poprzednich.
Związać w węzeł rogi serwetki każdej ze stron tak. Pozostawić tak zawieszony tort na kilka godzin. Od czasu do czasu można rękami ugnieść ciasto przez serwetkę. W ten sposób uzyskamy wklęsło-wypukły kształt jeża. Po wyjęciu tortu wypełnić powstałe zagłębienie resztą masy i nałożyć pozostawioną warstwą biszkoptową. Ostrożnie odwrócić tort wypukłością do góry.
Pozostaje tylko posmarować cały tort polewą czekoladową i gęsto naszpikować dmuchanym ryżem. Pyszczek i oczka jeża dekorujemy najlepiej ziarenkami kawy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kochanyptysiu 18.10.2011 16:29
CUDOWNY,ZABIERAM DO SIEBIE
maryśka 10.09.2011 14:40
świetny
kate.500 17.03.2011 07:54
Smaczność...
Moni 05.03.2011 10:17
ciasto mojego dzieciństwa
Mariposas 14.02.2011 21:07
śliczny
Mysiunia 30.01.2011 19:34
bardzo ładny:)
Mariposas 10.01.2011 13:05
zdj śliczne
Bagatelka
Bagatelka 01.01.2011 21:45
Super pomysł na tort!
MAR3STA 29.10.2010 18:50
Piękny jeżyk
Tahitha 24.10.2010 09:59
Wygląda super, mam nadzieję, że tak samo smakuje :)
Natalia/tubisiek 04.10.2010 07:54
super!!
malenkaaa_85 31.08.2010 19:25
fajny
gryczyn 25.07.2010 14:44
Super wygląda. Za dwa dni mam urodziny, dzięki Twojemu przepisowi nie muszę się już martwić, co podam gościom:) Dzięki.
Monika192 26.06.2010 20:05
Super ten torcik
mehia 11.06.2010 09:57
pracochłonny, ale jaki efekt :)
Tomcio1 06.06.2010 09:02
Super
malenkaaa_85 06.06.2010 08:20
Trzeba miec cierpliwosc:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak