Sposób przygotowania

Polewa czekoladowa:

½ kostki margaryny ½ tabliczki czekolady 2 jajka 2 łyżki mleka
Do dekoracji – dmuchany ryż.

Wykonujemy biszkopt metodą ubijania białek z cukrem, dodając stopniowo żółtka, przesianą mąkę z proszkiem, kakao i wodę. Ciasto delikatnie mieszamy łyżką.
Z ciasta pieczemy 2 biszkopty: jeden w prostokątnej głębokiej foremce, a drugi w małej tortownicy.
Ciasta kroimy na 3 placki. Plackom prostokątnym ściąć rogi, aby powstało coś zbliżonego do elipsy. Jedną taką warstwę, przeznaczoną na spód tortu odkładamy na bok.
W celu przygotowania masy ubić na parze jajo i żółtka, z cukrem. Gdy masa zgęstnieje przelać ją do garnka i na małym ogniu podgrzewamy ciągle mieszając. Stopniowo dolewamy śmietankę. Wsypujemy kakao i jeszcze raz mieszamy. Masę miksujemy z masłem. Dodajemy przestudzona półpłynną galaretkę oraz alkohol najlepiej rum.
Do osobnej miseczki należy odłożyć 2 kopiaste łyżki masy, wrzucić do niej pokruszone kawałki odcięte z prostokątnego biszkoptu i drobno posiekane owoce z nalewki.
Przygotowując polewę należy roztopić margarynę z cukrem i kakao na małym ogniu. Wbijamy całe jajo, wsypujemy czekoladowe wiórki i wlewamy mleko. mieszamy trzepaczką, aż masa stanie się gładka

Formowanie:
Układamy biszkoptową elipsę, nasączamy ją i smarujemy masą kakaowa. Nakładamy drugą elipsę, postępując tak jak z pierwszą. I tak kolejno nasączamy i smarujemy masą 3 warstwy biszkoptowe z małej tortownicy układając na dwóch poprzednich.
Związać w węzeł rogi serwetki każdej ze stron tak. Pozostawić tak zawieszony tort na kilka godzin. Od czasu do czasu można rękami ugnieść ciasto przez serwetkę. W ten sposób uzyskamy wklęsło-wypukły kształt jeża. Po wyjęciu tortu wypełnić powstałe zagłębienie resztą masy i nałożyć pozostawioną warstwą biszkoptową. Ostrożnie odwrócić tort wypukłością do góry.
Pozostaje tylko posmarować cały tort polewą czekoladową i gęsto naszpikować dmuchanym ryżem. Pyszczek i oczka jeża dekorujemy najlepiej ziarenkami kawy.

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    malenkaaa_85

    Trzeba miec cierpliwosc:)
  • 3
    no-image
    Opublikowano

    Tomcio1

    Super
  • 4
    no-image
    Opublikowano

    mehia

    pracochłonny, ale jaki efekt :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Monika192

    Super ten torcik
  • 1
    original
    Opublikowano

    gryczyn

    Super wygląda. Za dwa dni mam urodziny, dzięki Twojemu przepisowi nie muszę się już martwić, co podam gościom:) Dzięki.
  • 1
    original
    Opublikowano

    malenkaaa_85

    fajny
  • 0
    original
    Opublikowano

    Natalia/tubisiek

    super!!
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Tahitha

    Wygląda super, mam nadzieję, że tak samo smakuje :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    MAR3STA

    Piękny jeżyk
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Super pomysł na tort!
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Mariposas

    zdj śliczne
  • 2
    dscf7715
    Opublikowano

    Mysiunia

    bardzo ładny:)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Mariposas

    śliczny
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Moni

    ciasto mojego dzieciństwa
  • 0
    original
    Opublikowano

    kate.500

    Smaczność...
  • 1
    original
    Opublikowano

    maryśka

    świetny
  • 0
    original
    Opublikowano

    kochanyptysiu

    CUDOWNY,ZABIERAM DO SIEBIE

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !