Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada a\'la jabłecznik z makiem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka tortowa 1 szkl
jajko 6 szt
cukier 1/2 szkl
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Krem:
budyń śmietankowy
mleko 1 szkl
cukier 1/2 szkl
cukier waniliowy do smaku
margaryna 1/2 kostki
mak 4 łyżki
jabłka 4 szt
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada a\'la jabłecznik z makiem

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubic na sztywna pianę. Żółtka połączyć z cukrem na puszystą masę. Do miski wsypać mąke, proszek, dodać żółtka - wszyskto ze sobą połączyć. Na koniec dodać ubite białka i delikatnie połączyć. Przygotowaną masę wylac na frome do pieczenia wyłozona papierem. Piec 10-12 minut w 200 C. Po upieczeniu biszkopta od razu wyjąć go z formy(łapiąc za papier do pieczenia). Oderwać papier i zrolować biszkopt za pomocą ściereczki. W takiej pozycji zostawiam zrolowany biszkopt, aby ostygł. Do rondelka wlać mleko (minimalnie pozostawić na dnie szklanki,aby w nim rozpuścic budyń) i wsypac cukier. Wszystko ze sobą wymieszać. Przygotowaną masę budyniową wlać do rondelka i zagotować. Pozostawić do ochłodzenia. W międzyczasie margarynę utrzeć z cukrem waniliowym i z budyniem (najlepiej dodawać stopniowo budyń). Mak sparzyć wrzątkiem, ostudzić i dodać do kremu budyniowego. Wszystko ze soba wymieszać. Jabłka umyc, obrać i pokroić w plasterki. Ciasto rozwinąć posmarować kremem, ułożyc jabłka i zwinąć. Przed podaniem ostudzic i posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

halinka1011 18.03.2011 12:29
świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak