Sposób przygotowania

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubic na sztywna pianę. Żółtka połączyć z cukrem na puszystą masę. Do miski wsypać mąke, proszek, dodać żółtka - wszyskto ze sobą połączyć. Na koniec dodać ubite białka i delikatnie połączyć. Przygotowaną masę wylac na frome do pieczenia wyłozona papierem. Piec 10-12 minut w 200 C. Po upieczeniu biszkopta od razu wyjąć go z formy(łapiąc za papier do pieczenia). Oderwać papier i zrolować biszkopt za pomocą ściereczki. W takiej pozycji zostawiam zrolowany biszkopt, aby ostygł. Do rondelka wlać mleko (minimalnie pozostawić na dnie szklanki,aby w nim rozpuścic budyń) i wsypac cukier. Wszystko ze sobą wymieszać. Przygotowaną masę budyniową wlać do rondelka i zagotować. Pozostawić do ochłodzenia. W międzyczasie margarynę utrzeć z cukrem waniliowym i z budyniem (najlepiej dodawać stopniowo budyń). Mak sparzyć wrzątkiem, ostudzić i dodać do kremu budyniowego. Wszystko ze soba wymieszać. Jabłka umyc, obrać i pokroić w plasterki. Ciasto rozwinąć posmarować kremem, ułożyc jabłka i zwinąć. Przed podaniem ostudzic i posypać cukrem pudrem.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !