Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makowy keks

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mak 30 dag
cukier 25 dag
jajko 7 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat 3 łyżki
aromat arakowy 1/2 łyżeczki
smazona skórka pomarańczowa 5 dag
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
tłuszcz do formy
orzechy włoskie 1/2 posiekane

Przepis i sposób przygotowania na: Makowy keks

Mak sparzyć, ostudzić i 2 razy przemleć w maszynce z gęstym sitkiem. Żółtka utrzeć z cukrem do białości, dodać przemielony mak, bułkę tartą wymieszaną z proszkiem do pieczenia, aromat, skórkę pomarańczową, posiekane orzechy, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, połączyć z ciastem delikatnie mieszając. Ciasto wyłożyć do formy keksowej, posmarowanej tłuszczem. Piec w temp 180 stopni około 30 min.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna59 05.08.2013 07:25
bardzo smaczny
mirosława4 12.06.2013 19:49
może być dobry :)
IlonaAlbertos 28.08.2012 23:23
Zapowiada się fajnie :)
Seba 15.02.2012 10:24
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak