Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem jabłkowo imbirowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jabłka 2 kg
cukier 1,5 kg
cukier waniliowy 4 łyżeczki
woda 3 szkl
Imbir mielony Prymat 2 łyżeczki
sok z cytryny 2 łyżki
imbir starty 300 g

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem jabłkowo imbirowy

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych otworach, skropić sokiem z cytryny, włożyć do rondla, dodać wodę i utarty imbir. Gotować na średnim ogniu około 1 godziny. Następnie wsypać cukier i gotować przez 15 minut. Pod koniec zdjąć z ognia, dodać cukier waniliowy i mielony imbir, wymieszać. Nakładać dżem do przygotowanych słoiczków, mocno zakręcić i pasteryzować około 15 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwusia 11.02.2014 23:31
super pomysł na dżem
IlonaAlbertos 24.07.2012 21:07
Super pomysł na jesienne przetwory.
przejs 04.10.2011 11:09
Uwielbiam imbir! Ciekawe czy ze świeżym byłoby dobre
m1monika 13.08.2011 12:00
pyszny
jeta72 08.08.2011 14:09
pyszności

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak