Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piernik z makiem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 2,5 szkl
mak 1 szkl
cukier 1/3 szkl
miód 1/4 szkl
kakao 2 łyżki
marmolada 4 łyzki
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 2 szt
mleko 200 ml
masło 12 dag
cukier waniliowy 2 łyżeczki
Skórka pomarańczowa kandyzowan 5 dag
rodzynki 10 dag
orzechy siekane 10 dag
jajko 2 szt
Soda oczyszczona Prymat 1 łyzeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Piernik z makiem

Masło z miodem rozpuścić, ostudzić. Jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubić do białości, wsypać mąkę wymieszaną z sodą i kakao. Następnie dodać marmoladę, masło z miodem, przyprawy do pierników, mleko i mak. Pod koniec wsypać orzechy, rodzynki i skórkę pomarańczową. Wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do przygotowanej formy. Piec w temp 180 stopni około 55-60 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna59 16.12.2013 09:57
pyszny piernik
IlonaAlbertos 10.02.2013 19:44
Musi być pyszny.
Seba 20.09.2012 09:39
smaczny
ronald88 11.12.2011 10:05
super
m1monika 29.08.2011 11:01
pyszności

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak