Sposób przygotowania

Pomarańczę dobrze umyć. Obrać. Skórkę pokroić w paseczki. Zagotować w garnku wodę. Wrzucić skórki do wrzątku i gotować 5 minut. Wyjąć, ostudzić. Powtórzyć blanszowanie drugi raz. Odstawić skórki do ostudzenia, najlepiej na kratce. W garnku zagotować szklankę wody ze szklanką cukru. Wrzucić skórki do syropu. Gotować na maleńkim ogniu przez godzinę. Gdyby było za mało wody dodać po tyle samo wody co cukru. Np. 1/3 szklanki wody i 1/3 szklanki cukru. Skórki ostudzic. Czekolade połamać i roztopić na parze. Skórki maczać w czekoladzie i zostawic do jej zastygnięcia. Najlepiej na papierze do pieczenia.
Smacznego!!

-->blanszowanie skórek usuwa z nich goryczkę
-->skórki można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniczku. Jak długo nie mam pojecia bo zawsze znikają w ciągu jednego dnia :)

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !