Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek Nutella

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

duży słoik Nutelli 1
Puszka brzoskwiń 1
płatek wafla 1

Przepis i sposób przygotowania na: Placek Nutella

Upiec dwa biszkopty po 4 jaja

Masa budyniowa

3 szkl. mleka, 20 dkg cukru, 2-3 żółtka, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 3 łyżki mąki pszennej – to wszystko zagotować, wystudzić i utrzeć z 1,5 kostki masła, dać sok z cytryny. Masę podzielić na 2 części

Masa Nutella

Słoik Nutelli duży podgrzać w garczku i skruszyć do tego jeden płatek wafla

Masa z brzoskwini

1 puszka brzoskwiń (sok z brzoskwiń odlać, dodać do tego 1,5 szkl. wody, zagotować i dodać do tego 2 galaretki brzoskwiniowe). Brzoskwinie pokroić w kostkę i dodać do tej galaretki.

Masa ze śnieżki

2 śnieżki ubić w 1 szkl. mleka, 1 galaretkę pomarańczową rozpuścić w pół szklanki wody i wymieszać ze śnieżką.

Trzeba jeszcze kupić 1 paczkę biszkoptów

Składanie
1. Biszkopt
2. Pół masy budyniowej
3. Na tą masę budyniową galaretka z brzoskwini
4. Biszkopt
5. Nutella na biszkopt
6. Resztę masy budyniowej
7. Na to paczkę biszkoptów
8. Masa ze śnieżki
9. Na wierzch zetrzeć czekoladę

Placek bardzo kaloryczny, wychodzi dość wysoki, ale bardzo smaczny. Jeden kawałek wystarcza na cały dzień. Można też traktować go jako tort na urodziny. Pierwszy raz upiekłam go na święta Wielkanocne w tym roku, wszyscy byli zachwyceni:)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak