Pogotowie kulinarne Michela Morana

Sposób przygotowania

Upiec dwa biszkopty po 4 jaja

Masa budyniowa

3 szkl. mleka, 20 dkg cukru, 2-3 żółtka, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 3 łyżki mąki pszennej – to wszystko zagotować, wystudzić i utrzeć z 1,5 kostki masła, dać sok z cytryny. Masę podzielić na 2 części

Masa Nutella

Słoik Nutelli duży podgrzać w garczku i skruszyć do tego jeden płatek wafla

Masa z brzoskwini

1 puszka brzoskwiń (sok z brzoskwiń odlać, dodać do tego 1,5 szkl. wody, zagotować i dodać do tego 2 galaretki brzoskwiniowe). Brzoskwinie pokroić w kostkę i dodać do tej galaretki.

Masa ze śnieżki

2 śnieżki ubić w 1 szkl. mleka, 1 galaretkę pomarańczową rozpuścić w pół szklanki wody i wymieszać ze śnieżką.

Trzeba jeszcze kupić 1 paczkę biszkoptów

Składanie
1. Biszkopt
2. Pół masy budyniowej
3. Na tą masę budyniową galaretka z brzoskwini
4. Biszkopt
5. Nutella na biszkopt
6. Resztę masy budyniowej
7. Na to paczkę biszkoptów
8. Masa ze śnieżki
9. Na wierzch zetrzeć czekoladę

Placek bardzo kaloryczny, wychodzi dość wysoki, ale bardzo smaczny. Jeden kawałek wystarcza na cały dzień. Można też traktować go jako tort na urodziny. Pierwszy raz upiekłam go na święta Wielkanocne w tym roku, wszyscy byli zachwyceni:)

Komentarze

Nikt jeszcze nie skomentował. Bądź pierwszy !

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !