Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sznycle cielęce w sosie śmietanowo-grzybowym

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

sznycle cielęce 2 szt
olej 2 łyżki
pieprz
sól
rosół warzywny 150 ml
mąka
śmietana 3 łyżki
sałata zielona 150 g
pieczarki 80 g
boczniaki 80 g
kurki 80 g
natka pietruszki 1 łyżka
ocet 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Sznycle cielęce w sosie śmietanowo-grzybowym

Mięso pokroić w cienkie paseczki. Grzyby oczyścić, pokroić w cienkie plasterki ewentualnie paseczki. Mocno rozgrzać 1 łyżką oleju na teflonowej patelni. Smażyć na nim mięso kilka minut, na średnim ogniu. Dodać grzyby. Smażyć nie przerywając mieszania, aż do odparowania płynu. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Grzyby podlać rosołem. Całość przykryć. Gotować 10 minut. Sos zagęścić mąką, dodać śmietanę, dokładnie wymieszać, wrzucić natkę pietruszki. Sałatę oczyścić, umyć osuszyć. Przełożyć na talerz, skropić pozostałym olejem oraz octem owocowym. Lekko przyprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z mięsem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak