Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka czekoladowa dla gości

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 50 dag
żółtko jajek 5
mleko 250 ml
migdały mielone 5 dag
cukier 15 dag
cukier waniliowy
gorzka czekolada 2 tabliczki
drożdże 6 dag
orzeszki pistacjowe
migdały
skórka z cytryny
masło 10 dag
tłuszcz do formy

Przepis i sposób przygotowania na: Babka czekoladowa dla gości

Drożdże ucieramy na razie tylko z 1 łyżką cukru . Do miseczki wsypać 12 dag mąki , gorące mleko i wymieszać . I odstawiamy na chwilkę aby przestygło. Potem dodajemy te drożdże , wymieszać i odstawić już na dłużej .Masło stopić i doprowadzić aby było zimne a żółtka utrzeć z pozostałym cukrem i przełożyć do zaczynu. Dodaj resztę mąki , cukier waniliowy i możemy już wyrabiać na gładka masę , małymi porcjami wlewamy masło stopione , wsypujemy migdały i otartą skórkę przykryj i odstaw na pół godziny. Jedną czekoladę posiekaj i wrzuć do ciasta . Wysmarowaną formę uzupełnij ciastem i piecz 50 minut w 170 st. A resztę czekolady połam i włóż do miseczki i wstaw do naczynia z gorącą wodą , czekolada powinna się roztopić i tą roztopioną czekoladą polewamy już wyjętą wystudzoną babkę . Na koniec jeszcze dekoracja posiekanymi pistacjami i migdałami .

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jodaj 26.01.2013 11:28
fajna babeczka
Dorota37 16.05.2012 12:11
smaczne
sara1 26.04.2012 06:06
babka ciekawa a goście zadowoleni
ElizaT 08.04.2011 09:34
pewnie goście zachwyceni ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak