Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

tort chałwowy

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka tortowa 30 dkg
masło 30 dkg
cukier puder 4 łyżki
jajko 5 szt
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
sól do smaku
Nadzienie:
czekolada 30 dkg
jajko 4 szt
cukier kryształ 15 dkg
rum 1 kieliszek
śmietanka 1/2 szklanki
cukier puder 1 łyżka
chałwa 15 waniliowa
herbata 3/4 mocna

Przepis i sposób przygotowania na: tort chałwowy

Masło ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym oraz z żółtkami,do masy dodajemy po łyżce mąki z proszkiem do pieczenia i pianę ubitą z białek,powoli wszystko mieszamy.Ciasto pieczemy w 180 stopniach 25 min.Czekoladę rozpuszczamy,dodajemy śmietankę i podgrzewamy intensywnie mieszając,zdejmujemy z ognia i dalej ucieramy aż masa wystygnie.Jajka ubijamy z cukrem kryształem na parze i studzimy.Obie masy łączymy ze sobą ,dodając pokruszoną chałwę i rum.Ciasto przekrajamy w poprzek na cztery części i nasączamy herbatą,przekładamy kremem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

danusia19671 17.06.2012 12:37
świetny przepis
Renataj 26.08.2011 21:26
Apetyczny przepis
dorotka0000025 21.08.2011 23:22
super
Krystyna32 08.08.2011 22:10
pycha
aacaac 15.05.2011 07:46
super
Krystyna32 29.04.2011 10:38
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak