Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makowiec

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 50 dag
margaryna 1 kostka
drożdże 5 dag
cukier 1/2 szkl
żółtko jajek 3 szt
śmietana 1/2 szkl
masa makowa 1 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Makowiec

Drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy odrobinę cukru oraz śmietany, odstawiamy do wyrośnięcia.
Następnie do mąki dodajemy resztę składników oraz rozczyn z drożdży i odstawiamy do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu ciasto dzielimy na dwie części i rozwałkowujemy je na prostokąt.
Nakładamy masę makową i zwijamy w roladę.
Następnie makowce zawijamy w papier do pieczenia i układamy na blaszce.
Ciasto pieczemy 35 minut w temp. 180*C.
Po upieczeniu zdejmujemy papier do pieczenia i dekorujemy wg uznania.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Neetka90 06.01.2012 17:47
napewno smaczne..
Dorota59 17.03.2011 13:51
same pyszności

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak