Sposób przygotowania

Ziarna soi namoczyć w zimnej wodzie. Odstawić na 4 godziny. Po tym czasie wodę odlać, a soję przełożyć do rondla. Zalać wodą, dodać 1/4 łyżki soli i gotować przez 2 godziny.

Przygotować zaczyn: drożdże pokruszyć, przełożyć do miseczki i zasypać cukrem. Dodać 100 ml letniej wody i 10 dag mąki. Wymieszać i pozostawić pod przykryciem, aby zaczyn podwoił swoją objętość.

Ciasto na chleb: pozostałą mąkę wymieszać z 1 i 1/4 łyżki soli. Dodać zaczyn, śmietanę i 200 ml letniej wody. Wyrobić ciasto. Uformować kulę i odstawić do wyrośnięcia na około 3 godziny. Co pół godziny ciasto chlebowe „wyrzucać” na stolnicę oprószoną mąką, a następnie odgazować.

Po ostatnim odgazowaniu dodać ugotowaną i ostudzoną soję. Uformować podłużne chlebki (z podanych proporcji wychodzą dwa) i przełożyć je do form keksowych wyłożonych papierem do pieczenia. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1,5 godziny.

W piecyku umieścić dwie szklanki żaroodporne wypełnione wodą do ¾ wysokości. Nagrzać do temperatury 220°C. Wstawić formy z ciastem chlebowym i piec około godziny.

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    pawel6

    Fajny chlebek:)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Nina7

    Takiego jeszcze nie jadłam:)
  • 0
    original
    Opublikowano

    MAR3STA

    chętnie schrupałabym ten chlebek;)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    aguus

    koniecznie muszę wypróbować
  • 0
    original
    Opublikowano

    Sarenka

    Takie chlebki sa pyszne i zdrowe.
  • 0
    original
    Opublikowano

    kasienka23

    na pewno zdrowszy niż ze sklepu:)
  • 0
    original
    Opublikowano

    cukiereczek

    super
  • 0
    original
    Opublikowano

    miroslawa

    super

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !