Przepis i sposób przygotowania na: Kieszonki indycze pod kołderką z Łowicza.
Mięso pokroić w grube plastry, ostrym nożem w każdym plastrze zrobić kieszonkę.
Do każdej kieszonki włożyć plasterek jabłka i plasterek pieczarki, spiąć szpikulcem lub wykałaczką. Posypać wszystkie kieszonki przyprawami; solą, pieprzem, imbirem i ziołami prowansalskimi, skropić sokiem z cytryny i oliwą. Odstawić na godzinę.
Na łyżce oleju przysmażyc wszystkie kieszonki na rumiany kolor.
Resztę pieczarek posiekać drobno i przysmażyc na tym samym tłuszczu z cebulką.
Jabłka pokroić w cienkie plasteki i ułożyc na przemian z ziemniakami na dnie naczynia żaroodpornego zwilżonego olejem. Na ziemniakach ułożyć przysmażone kieszonki . Przykryć wszystko sosem pieczarkowym Łowicz posypac przyrumienioną cebulką z pieczarkami i posypać żółtym serem.
Zapiekać w piekarniku ok 40 minut w temp ok 200 st.
Podawać z surówką.