Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kieszonki indycze pod kołderką z Łowicza.

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

udziec z indyka 600 g
jabłka 2 szt
pieczarki 4-5 szt
cebula 1 szt
Zioła prowansalskie suszone Prymat szczypta
imbir szczypta
pieprz do smaku
sól do smaku
oliwa 2 łyżki
sok z cytryny 1 łyżka
ser żółty do posypania
ziemniaki 800 g
sos pieczarkowy 1 słoik

Przepis i sposób przygotowania na: Kieszonki indycze pod kołderką z Łowicza.

Ziemniaki obrać pokroić w plastry i obgotować ok 10 min. Odcedzić i wystudzić.
Mięso pokroić w grube plastry, ostrym nożem w każdym plastrze zrobić kieszonkę.
Do każdej kieszonki włożyć plasterek jabłka i plasterek pieczarki, spiąć szpikulcem lub wykałaczką. Posypać wszystkie kieszonki przyprawami; solą, pieprzem, imbirem i ziołami prowansalskimi, skropić sokiem z cytryny i oliwą. Odstawić na godzinę.
Na łyżce oleju przysmażyc wszystkie kieszonki na rumiany kolor.
Resztę pieczarek posiekać drobno i przysmażyc na tym samym tłuszczu z cebulką.
Jabłka pokroić w cienkie plasteki i ułożyc na przemian z ziemniakami na dnie naczynia żaroodpornego zwilżonego olejem. Na ziemniakach ułożyć przysmażone kieszonki . Przykryć wszystko sosem pieczarkowym Łowicz posypac przyrumienioną cebulką z pieczarkami i posypać żółtym serem.
Zapiekać w piekarniku ok 40 minut w temp ok 200 st.
Podawać z surówką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Sarenka 06.09.2011 19:19
Uwielbiam Twoje zdjecia i potrawy. Zawsze robia wrazenie, sa piekne.
aginaa 18.03.2011 17:46
ale pyszne
Jastinka 18.03.2011 07:42
świetne
MAR3STA 17.03.2011 16:32
ale pyszności;)
agnieszka137 17.03.2011 13:23
bardzo apetyczne:)
Robert10 17.03.2011 09:18
świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak