Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

placek dyniowiec

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ryż 20 dkg
dynia 50 dkg
jajko 3 szt
cukier 3 łyżki
cukier waniliowy
margaryna 1 łyżka
bita śmietana 1/4 szklanki
Bułka tarta klasyczna Prymat
tłuszcz do formy

Przepis i sposób przygotowania na: placek dyniowiec

Ryż gotujemy na sypko w lekko osolonej wodzie,dokładnie odsączamy i mieszamy z łyżką margaryny i bitą śmietana.Dynię obieramy ,usuwamy pestki i kroimy miąższ w kostkę,skrapiamy wodą i rozgotować na małym ogniu mieszając,następnie przecieramy przez sito.Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym,białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.Do utartych żółtek dodajemy dynię ryż i pianę z białek,delikatnie mieszamy i przekładamy do natłuszczonej i posypanej bułką tartą formy.Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 50 min.Podajemy na gorąco z budyniem waniliowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 26.06.2011 00:10
smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak