Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ciasto francuskie z kapustą

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kapusta biała 1 kg
boczek 15 dkg
cebule 2 szt
kminek 1 łyżeczka
żółty ser 10 dkg
oliwa 3 łyżki
sól
papryka mielona

Przepis i sposób przygotowania na: ciasto francuskie z kapustą

Ciasto francuskie rozmrażamy według przepisu na opakowaniu.Z kapusty obrywamy liście i kroimy ją na cztery części i drobno szatkujemy,zalewamy ją gorącą wodą i i gotujemy na dużym ogniu 5 min.Odcedzamy i gdy przestygnie dobrze wyciskamy.Boczek kroimy w drobną kostkę ,cebulę siekamy i szklimy z boczkiem,następnie dodajemy kapustę i dusimy mieszając około 10 min,dodajemy kminek szczyptę mielonej papryki sól i pieprz,masa powinna być pikantna.Ser kroimy w drobną kostkę i mieszamy z masą z kapusty.Ciasto wałkujemy i wykładamy nim nasmarowaną tłuszczem tortownicę,formując miseczkę,na ciasto wykładamy masę z kapusty i wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180 stopni na 40 min.Placek można kroic tak jak pizze.dobrze smakuje z barszczykiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewelina47 18.06.2011 15:48
francuskie z kapustą ciekawe połączenie
anemon 21.05.2011 19:46
To musi być smaczne, no i to połączenie z barszczykiem.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak