Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

cebulak

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cebula 70 dkg
boczek 10 dkg
kminek
olej 2 łyżki
Zioła prowansalskie suszone Prymat szczypta
mąka pszenna 25 dkg
margaryna 5 dkg
cukier 1 łyżka
mleko 5 łyżek
drożdże 2 dkg
sól
jajko ugotowane na twardo 2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: cebulak

Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z cukrem i odstawiamy na 15 min w ciepłe miejsce.Do mąki dodajemy roztopiony tłuszcz,mieszamy dodając rozczyn drożdżowy i szczyptę soli,wszystko mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia,następnie przekładamy na natłuszczoną blachę i zostawiamy do wyrośnięcia.Cebulę i boczek kroimy w kostkę i szklimy na tłuszczu,jajka siekamy i dodajemy do masy cebulowej,doprawiamy do smaku kminkiem,ziołami i solą.Masą cebulową smarujemy wyrośnięty placek i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 200 stopni na 40 min.Podajemy na gorąco krojąc w kwadraty.Można podawać z barszczykiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iza15 26.12.2011 23:08
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak