Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babeczki

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 50 dag
sól
mleko 250 ml
jajko 4
drożdże 6 dag
cukier 8 łyżek
cukier waniliowy 1
na poncz
rum 150 ml
cukier 10 dag
skórka z cytryny 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Babeczki

Drożdże ucieramy z łyżeczką cukru dodajemy 10 dag mąki i trochę letniego mleka . Ten zaczyn odstawiamy na godzinkę w ciepłe miejsce , masło ucieramy z cukrem i żółtka mi , potem dodajemy zaczyn i wymieszaj , porcjami wsypuj mąkę i wlewaj mleko potem dodawaj ubite białka . Odstaw na pół godziny następnie ciasto wykładamy do małych foremek natłuszczonych i pieczemy 30 minut w temp. 210 st.. Poncz: 1\\4 l. wody , cukier , sok i skórkę z cytryny zagotuj , potem wystudż , następnie wlej rum . Ciastka nakłuj i nasącz ponczem .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

babcia
babcia 25.09.2012 11:15
lubię takie
babcia
babcia 25.09.2012 11:15
lubię takie
ElizaT 09.04.2011 10:22
takich nie próbowałam jeszcze robić.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak