Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort ajerkoniakowy

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier 8 dag
cukier 2 łyżki
mąka 12 dag
jajko 4
budyń
masło 1\\2 kostki
mleko 1 1\\2 szklanki
ajerkoniak 100 ml
masa marcepanowa 15 dag
barwniki spożywcze
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Tort ajerkoniakowy

Białka musimy najpierw ubijać porcjami i najpierw dać 8 dag cukru , potem dodaj żółtka i wymieszaj. Mąkę połącz mąką ziemniaczaną , wsyp do masy i i mieszamy aż powstanie gładkie ciasto , przekładamy od razu to tortownicy wysmarowanej tłuszczem i pieczemy pół godziny w 200 st. Biszkopt potem studzimy. Jak już będzie chłodny to wycinamy z niego duże jajo taką pisankę , przekrój w poprzek na 2 równe części. Budyń zaś łączymy z kilkoma łyżkami mleka dajmy 2 łyżki cukru i dokładnie wymieszajmy .Wystudzić .Masło ucieramy na puszysty krem , małymi porcjami dodawaj budyń . Do kremu wlej ajerkoniak i dokładnie wymieszaj .Biszkoptowy spód smarujemy tym kremem budyniowym przygotowanym , przykryj drugim kawałkiem ciasta i całość wkładamy na godzinkę do lodówki . Masę marcepanowa rozwałkuj na posypanym cukrem pudrem blasze , troszkę , marcepana odłóż , ufarbuj barwnikami spożywczymi . Białym marcepanem przykryj całe ciasto , a kolorowym marcepanem fantazyjnie udekoruj pisankę .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ElizaT 09.04.2011 10:07
polecam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak