Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta z ananasem

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 30 dag
masło 15 dag
jajko 2 szt
sokz cytryny 2 łyżki
cukier puder 3 łyżki
otarta skórka z cytryny 1 łyżeczka
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
ananas 1 puszka

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z ananasem

Na stolnicę przesiać mąkę, wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier puder i masło, dokładnie posiekać. Następnie dodać żółtka, otartą skórkę z cytryny i sztywno ubitą pianę z białek, zagnieść ciasto. 1/4 ciasta włożyć do zamrażalnika, pozostałe do lodówki na pół godziny. Ciasto z lodówki rozwałkować i wylepić przygotowaną formę do tarty, nakłuć dno widelcem i włożyć na 10 minut do nagrzanego piekarnika na 180 stopni. Podpieczone ciasto wyjąć, ułożyć odsączone z zalewy ananasy, na wierzch zetrzeć na tarce o dużych otworach ciasto z zamrażalnika. Ponownie włożyć do piekarnika i piec około 25 minut w temp 180 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

hahanka 25.07.2015 21:08
wygląda pysznie
IlonaAlbertos 11.09.2012 22:03
Wygląda nieziemsko :)
Iwusia 30.04.2012 23:21
wygląda zaskakująco. bardzo smacznie
agnieszkalider 19.02.2012 21:11
Super danie
Wacław 19.10.2011 08:09
pyszny deserek !
Wafelek2601 12.10.2011 10:02
super
IKrakowianka 17.03.2011 23:05
Do składników należy dopisać 3-4 łyżki powideł śliwkowych, którym należy posmarować dno tarty, przed wyłożeniem ananasa. :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak