Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Obwarzanki drożdżowe z makiem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 1/2 kg
drożdże 2 dag
mleko 3/4 szkl
cukier 1,5 łyżki
masło 5 dag
sól 1 łyżeczka
jajko 1 szt
mak 3 dag
olej 4 lyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Obwarzanki drożdżowe z makiem

Drożdże rozetrzeć z 1/2 łyżki cukru, dodać do ciepłego mleka, wsypać 1 szkl mąki, wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu na około 30 min do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu dodać pozostałą mąkę, 2 łyżki oleju, roztopione ostudzone masło, sól i roztrzepane jajko. Zagnieść ciasto, przykryć ściereczką i pozostawić na 1 godz w ciepłym miejscu. Z ciasta formować obwarzanki, wkładać do gorącej wody wymieszanej z pozostałym cukrem. Obgotowywać w temp 90 stopni przez 3 minuty od chwili wypłynięcia na wierzch. Następnie wyjąć, ułożyć na przygotowanej blaszce, posmarować olejem i posypać makiem. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 190 stopni około 25 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mirosława4 21.01.2014 15:49
zjadłabym taką :)
IlonaAlbertos 17.10.2012 11:45
Fajny pomysł na przekąskę.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak