Sposób przygotowania

Drożdże rozetrzeć z 1/2 łyżki cukru, dodać do ciepłego mleka, wsypać 1 szkl mąki, wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu na około 30 min do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu dodać pozostałą mąkę, 2 łyżki oleju, roztopione ostudzone masło, sól i roztrzepane jajko. Zagnieść ciasto, przykryć ściereczką i pozostawić na 1 godz w ciepłym miejscu. Z ciasta formować obwarzanki, wkładać do gorącej wody wymieszanej z pozostałym cukrem. Obgotowywać w temp 90 stopni przez 3 minuty od chwili wypłynięcia na wierzch. Następnie wyjąć, ułożyć na przygotowanej blaszce, posmarować olejem i posypać makiem. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 190 stopni około 25 minut.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Treść odpowiedzi została zablokowana przez administratora serwisu.
  • 2
    original
    Opublikowano

    IlonaAlbertos

    Fajny pomysł na przekąskę.
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    mirosława4

    zjadłabym taką :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !