Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bliny

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka przenna 1/2 kg
mleko 1/2 l
jajko 2 szt
żółtko jajek 2 szt
drożdże 3 dag
masło 5 dag
olej do smażenia
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Bliny

Mleko podgrzać, dodać rozkruszone drożdże, 1 szkl mąki, wymieszać, pozostawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Gdy wyrosną dodać pozostałą mąkę, roztopione, przestudzone masło, żółtka i roztrzepane jajka, odrobinę soli. Wyrobić dokładnie ciasto. Przykryć ściereczką i pozostawić na 1/2 godz do wyrośnięcia. Następnie łyżką nakładać placuszki na rozgrzany tłuszcz i smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać gorące z sosem pieczarkowym lub śmietaną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IlonaAlbertos 07.10.2012 22:51
Uwielbiam bliny.
Seba 12.09.2012 08:53
fajne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak