Sposób przygotowania

Ziemniaki ugotować bez soli,odcedzić i zmielić.Można użyć ziemniaków z poprzedniego dnia.Dodać cukier i gotować na małym ogniu,podkładając płytę ochronną i stale mieszając aż masa zacznie twardnieć po bokach.Dodać masło i przełożyć do miski.Dodać aromat migdałowy i ucierać na jednolitą masę.Gdy zbieleje i zgęstnieje,formować natłuszczonymi rękami kuleczki wielkości orzecha.Układać je na pergaminie lub siatce by stężały.Gdy będą zupełnie zimne obtaczać je w kakao.

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    Babciagramolka

    O rany- przypomniałaś mi jak w dzieciństwie Ciocia robiła taki fałszowany marcepan
  • 3
    100_7604
    Opublikowano

    misia53

    Fałszywy, nie fałszywy, ale smaczny!
  • 3
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    też bym z chęcią zjadła:)
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    traktorek

    ciekawe
  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    fajne
  • 1
    original
    Opublikowano

    alaaa

    pychaa
  • 3
    original
    Opublikowano

    bursztynek

    oj tak, dla mnie to też smak z dzieciństwa, jak ja ich dawno nie jadłam
  • 1
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    fajna propozycja
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Izabela28

    Uwielbiam takie ziemniaczki; kojarzą mi się z odpustem:) Aż nie chce się wierzyć takie pyszności można zrobić z ziemniaków.
  • 1
    original
    Opublikowano

    eli82

    coś pysznego!
  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Treść odpowiedzi została zablokowana przez administratora serwisu.
  • 1
    original
    Opublikowano

    kate.500

    pychotki
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Elżbieta17

    ciekawy przepis:)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Wacław

    pyszniutkie !
  • 1
    original
    Opublikowano

    Betka

    fajne;)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Krystyna32

    extra
  • 1
    original
    Opublikowano

    cooleczka

    świetne
  • 1
    original
    Opublikowano

    anemon

    A dla mnie to zaskoczenie i zupełnie nieznany smak, u nas na odpustach królowała wata cukrowa.
  • 0
    original
    Opublikowano

    Wafelek2601

    Dla mnie super
  • 2
    original
    Opublikowano

    Ada-Gaba

    fantastyczny przepis
  • 0
    original
    Opublikowano

    stefcia

    pyszne odpustowe,lubię takie
  • 1
    original
    Opublikowano

    pestka

    bardzo ciekawy przepis

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !