Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

rogaliki drożdżowe

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1000 g
margaryna 250 g
jaja 4 szkuki
drożdże 100 g
cukier kryształ 200 g
mleko 500 ml
marmolada 1
cukier puder do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: rogaliki drożdżowe

1. podgrzać mleko do temp 40 stopni c
2. rozpuścić margarynę
3. oddzielić żółtka od białek
5. sporządzić rozczyn :
a. drożdże rozpuścić z połową mleka
b. dodać 3 duże łyżki mąki dobrze utrzeć i pozostawić do wyrośnięcia rozczyn ma mieć postać gęstej śmietany
c. po wyrośnięciu rozczyny dodać pozostałe składniki czyli :
utarte żółtka z cukrem , mąkę , pozostałe mleko . zarobić ciasto i dokładnie wyrobić na jednolitą masę na końcu dodać rozpuszczony tłuszcz i dokładnie wrobić je w ciasto ( ma odchodzić od rąk)
d. ciasto pozostawić do wyrośnięcia
e. ciasto pokroić na równe 4 części rozwałkować na grubość około 0,5 cm żeby ciasto miało okrągły kształt , po rozwałkowaniu ciasto pokroić na równe osiem części
f. nałożyć na każdy trójkąt marmoladę
g. pobielić pędzlem
h. formować rogale
i. uformowane po wierzchu posmarować białkiem
j. pozostawić do wyrośnięcia
wyrośnięte piec w temp 180 stopni C do zarumienienia na posmarowanej blasze !!

smacznego

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak