Sposób przygotowania

Ziemniaki i cebulę zetrzeć na tarce o drobnych otworach, odcisnąć przez lnianą ściereczkę, włożyć do miski i zalać 1 szkl gorącego mleka, zamieszać. Drożdże rozprowadzić w kilku łyżkach ciepłego mleka i odłożyć do wyrośnięcia. W pozostałym mleku namoczyć bułkę, odcisnąć. Do masy ziemniaczanej dodać żółtka, śmietanę, wyrośnięty rozczyn, odciśniętą bułkę, przyprawić do smaku, wymieszać i pozostawić na 30 min aby podrosło. Następnie wymieszać z ubitą pianą z białek. Na rozgrzany olej nakładać łyżką nieduże porcje. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać z sosem pieczarkowym.

Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    monika154

    smaczne
  • 1
    original
    Opublikowano

    RenataZ-et

    też nieraz takie robię
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Maniek2

    fajny przepis
  • 2
    original
    Opublikowano

    IlonaAlbertos

    Ciekawy pomysł na placki.
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    mirosława4

    bardzo ciekawy pomysł

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !