Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto ze śliwkami w czekoladzie
Upiec biszkopt : 6 jaj zmiksować z 3/4 szklankami cukru, 6 łyżkami mąki,1 łyżeczką proszku do pieczenia i 2 łyżkami kakao. Biszkopt piec ok 30 min w 180 stopniach.
KREM: Budyń śmietankowy i 4 żółtka rozprowadzić w 0,5 szklance mleka. Resztę mleka zagotować z dwoma cukrami waniliowymi i 3/4 szkl. cukru, następnie wlać do nich przygotowany wcześniej budyń. Po czym wszystko zagotować i wystudzić. Masło (300 g) zmiksować z budyniem.
NADZIENIE: Śliwki odcedzić, pokroić. Biszkopt nasączyć wódką ze śliwek.
Położyć krem a na nim śliwki.
PRZYGOTOWAĆ POLEWĘ: Dwie tabliczki gorzkiej czekolady rozpuścić z połową masła nad parą. Dodać śmietanę dobrze wymieszać i polać ciasto.