Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

piwny piernik

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka krupczatka 50 dkg
miód płynny 1 szklanka
jajko 4 szt
cukier 3/4 szklanki
piwo 1 szklanka
margaryna 25 dkg
sól
Bułka tarta klasyczna Prymat
tłuszcz do formy
skórka pomarańczowa
orzechy
bakalie
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: piwny piernik

Skórkę pomarańczową i orzechy drobno siekamy,rodzynki dokładnie myjemy i moczymy w odrobinie piwa.Margarynę miksujemy z cukrem dodając kolejno żółtka a następnie po łyżce miodu i piwo wymieszane z przyprawą do pierników.Mąkę łączymy z sodą i powoli wsypujemy do masy piwnej stale mieszając żeby nie powstały grudki.Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, i delikatnie mieszamy z ciastem,dodając bakalie..Dwie podłużne foremki smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą.Wylewamy ciasto i pieczemy 50 min w 200 stopniach.Gotowy piernik polewamy gotową polewą czekoladową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 20.12.2011 09:29
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak