Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cebulaki

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
cebula 40 dag
mąka 1 szklanka
jajko 3 szt
pieprz
sól
Papryka ostra mielona Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Cebulaki

3 duże cebule kroimy na jak najdłuższe pióra. Kładziemy do rondelka, zalewamy olejem i dusimy aż zmiękną. Pozostałą cebulę i ziemniaki ucieramy na tarce. Uduszoną cebulę studzimy, odsączamy i dodajemy do utartych wcześniej składników. Do powstałej masy dodajemy mąkę, jajka i 2 łyżki oleju tego, w którym dusiliśmy cebulę. Mieszamy starannie wszystkie składniki i odstawiamy na godzinę. Następnie przyprawiamy ostrą papryką, pieprzem i solimy do smaku. Możemy też dodać łyżkę suszonej sproszkowanej cebuli. Na rozgrzanym oleju smażymy placki wielkości talerzyków deserowych. Cebulaki można podawać z kwaśną śmietaną lub sosami

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kuklik 16.01.2013 19:17
fajne
Łukasz15 28.08.2012 20:03
extra
justyna54 17.04.2011 09:45
uwielbiam
halinka1011 16.03.2011 09:33
świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak