Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mazurek królewski

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 300 gram
masło 250 gram
żółtko surowe 1 szt
żółtka ugotowane 3 szt
cukier puder 80 gram
migdały 100 gram
skórka cytrynowa 1/4 łużeczki
wanilia szczypta
sól szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Mazurek królewski

Masło utrzeć na pianę, dodać surowe żółtko i przetarte przez sito gotowane żółtka.Następnie dodać cukier puder,przyprawy i migdały.wsypać przesianą mąkę,dokładnie wyrobić i schłodzić.Dwie trzecie ciasta grubo rozwałkować i wyciąć prostokąt.Z reszty ciasta wyciąć paski i utoczyć wałeczki .Ułożyć z nich na cieście skośną kratkę i uformować brzegi mazurka.Posmarować jajkiem i upiec na złoty kolor.Po wystudzeniu w kwadraciki nałożyć konfiturę w dwóch kolorach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wafelek2601 01.11.2013 21:58
Zapowiada się pyszne ciasto
sara1 29.10.2013 23:11
brzmi zachecajaco
Łukasz15 22.07.2013 09:12
Musi być pyszny
ankaryba 06.10.2011 12:36
smaczny
ben-ka 02.04.2011 09:07
i tutaj widzę w przepisie gotowane żółtka - jakoś nie robię takich mazurków,chyba trzeba spróbować:)
misia53 16.03.2011 23:51
Kroi też zabieram....
Krystyna32 16.03.2011 06:56
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak