Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Konfitura z papierówek

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier 1 kilogram
rodzynki 20 dag
skórka z cytryny z 2 sztuk
sok z cytryny z 1/2 sztuki
rum 1 kieliszek
woda 1 litr
jabłka papierówki 2 kilogramy

Przepis i sposób przygotowania na: Konfitura z papierówek

Jabłka obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na ćwiartki. Wkładamy do miski i zalewamy wodą z sokiem z cytryn.

Rodzynki myjemy w ciepłej wodzie i zalewamy rumem (może być brandy) i pozostawiamy do wystygnięcia.

Do garnka wlewamy wodę wraz z cukrem. Zagotowujemy, a następnie dodajemy odcedzone jabłka. Smażymy 15 minut na niewielkim ogniu. Odstawiamy na całą noc.

Następnego dnia smażymy jabłka do chwili, gdy staną się przezroczyste. Dodajemy rodzynki z rumem i skórkę cytrynową. Mieszamy całość i smażymy jeszcze 10 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grazyna0211 01.02.2012 11:11
świetna
Renata22 08.01.2012 00:40
smakowitości
iza15 28.10.2011 20:54
fajna
dorotka0000025 16.09.2011 14:22
oycha
joanna77 19.08.2011 20:13
fajny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak