Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ricotta

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mleko pełnotłuste 1 litr
śmietana 30% 200 ml
sól 1 łyżeczka
sok z cytryny 1/3 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Ricotta

Mleko, śmietanę i sól podgrzac nie dopuszczając do zagotowania. Często mieszać, by zapobiec przypaleniu na dnie garnka. Dodać sok z cytryny i dobrze zamieszać. Zdjąć z palnika, mleko zacznie się ścinać. Odcedzić np na sitku kiedy zauważymy biały ser i wodnisty płyn wokół

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pani Domu 03.02.2013 17:56
ciekawy pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak