Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Oponki

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

żółtko jajek 3 szt
cukier 75 g
sok z cytryny 1 łyżka
mąka 375 g
Soda oczyszczona Prymat 1,5 łyzeczki
masło 100 g
śmietana kwaśna 2 łyżki
sól szczypta
ser biały 300 (twarogowy)

Przepis i sposób przygotowania na: Oponki

Przesiewamy mąkę na stolnicę, rozbimy dołek, do którego wbijamy żółtka i dodajemy resztę składników. Zagniatamy. Ciasto rozwałkowujemy na grubość minimum 1 cm do 1,5. Wycinamy koła, w środku każdego odpowiednio mniejsze kółka. Kółka możemy upiec osobno jako małe pączusie lub też dołączać do reszty ciasta i wykrajać do końca.Smażymy w głębokim garnku na oleju, dobrze rozgrzanym, z obu stron. Osuszamy na papierowym ręczniku. Kiedy przystygną dekorujemy wedle uznania.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dianix 17.02.2012 13:56
ekstra
rzenia15 27.06.2011 10:53
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak