Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Torcik brzoskwiniowy

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 6
cukier puder 6 łyżek
mąka 4 łyżki kopiaste
cukier wanilinowy
proszek do pieczenia 2 łyzeczki
śmietana kremówka 0,5 l

Przepis i sposób przygotowania na: Torcik brzoskwiniowy

1. Z białek ubijmy sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier puder, 1 cukier wanilinowy i po kolej żółtka. Przestajemy miksować i do ciasta dodajemy przesiana mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Wszystko delikatnie mieszamy w jedna stronę drewniana łyżką. Ciasto przelewamy do wysmarowanej tłuszczem formy i pieczemy ok 25 min w temp 200 stopni.
2. Po upieczeniu ciasto wyjmujemy z formy i 5-10 minutach odparowania przecinamy je na pół.
3. Śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru wanilinowego. Można dodać odrobinę cukru pudru, jeżeli chcemy by śmietana była bardziej słodka.
4. Na dolną warstwę nakładamy połowę kremu i układamy na niej pokrojone brzoskwinie. Następnie nakładamy drugą połowę ciasta, smarujemy ja kremem i ponownie układam,y brzoskwinie. Ciasto przed nałożeniem kremu można skropić odrobiną syropu z brzoskwiń.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Misiabe 15.03.2011 14:20
Super!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak