Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Amoniaczki

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 2-2,5 szkl
cukier 1 szkl
mleko 1 szkl
amoniak 20 gram
cukier wanilinowy 1 szt
margaryna 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Amoniaczki

Cukier utrzeć z jajkami,dodać cukier waniliowy,przesianą mąkę i mleko z rozmieszanym amoniakiem.Na końcu dodać stopiony tłuszcz.Ciasto wyłożyć na stolnicę i zagnieść dodając tyle mąki ,aby ciasto dało się wałkować.Rozwałkować na grubość 4-5 mm.I wykrawać szklanką lub foremką krążki.Piec na natłuszczonej blasze w gorącym piekarniku na jasnozłoty kolor ok.10 minut.Po wystudzeniu spód ciastek można polukrować.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

teresa18 06.02.2014 20:52
Lubie te smaczki
Grazyna0211 31.10.2013 11:39
świetne ciasteczka
Motorek 04.09.2013 08:41
bardzo smaczne
Bernadeta1 03.05.2013 00:47
kiedyś często piekłam
Pani Domu 05.03.2013 12:02
fajne ciasteczka
Wafelek2601 28.01.2013 09:14
Świetne ciasteczka, warto upiec
anemon 18.11.2012 08:39
Jeszcze nigdy takich ciasteczek nie piekłam.
kate.500 30.12.2011 07:45
ciekawe....
MAŁY 10.09.2011 21:32
zawsze takie lubiłem
kanu83 25.08.2011 20:35
super
smakoszek 04.07.2011 21:33
pyszne
IZABELA29 24.03.2011 10:16
pamiętam takie z dzieciństwa
ben-ka 20.03.2011 11:14
Lubię takie ciasteczka:)
misia53 20.03.2011 02:34
Amoniaczki przyjacielu , to ciasteczka z PRL-u . Wtedy w sklepach było brak , więc nam babcie piekły w smak.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak