Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Węgorz smażony

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

wegorz 1 kg
pieprz w ziarenkach 5 szt
ziele angielskie 5 szt
cebula 2 szt
jajko 1 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat 80 g
mąka 40 g
sól do smaku
masło do smażenia do smaku
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Węgorz smażony

Zdejmujemy z węgorza skórę i kroimy na dzwonki długości 6-8 cm.Solimy i odstawiamy na 15 minut.Z cebuli i przypraw gotujemy wywar.Przecedzamy,wkładamy kawałki węgorza i gotujemy.Po 15 minutach wyjmujemy.Następnie solimy,przesypujemy mąką,moczymy w jajku roztrzepanym z jedną łyżką wody i obsypujemy bułką tartą.Smażymy z każdej strony na silnie rozgrzanym tłuszczu i dosmażamy na małym ogniu lub wstawiamy na kilka minut do piekarnika.Można podawać z gotowanymi ziemniakami i z pikantnym sosem.Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

RenataZ-et 18.04.2011 20:56
wyśmienite
Krystyna32 28.03.2011 16:03
lubię rybki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak