Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

delikatny budyń z grzybów

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

grzyby suszone 0.5 kg
kasza manna 0.30 kg
masło 0.10 kg
cebula 1 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat 3 łyżki
jajko 6 szt
sól do smaku
pieprz do smaku
tłuszcz do formy 0.10 kg

Przepis i sposób przygotowania na: delikatny budyń z grzybów

Grzyby zalewamy zimną wodą,przykrywamy i odstawiamy na noc.Gotujemy w tej samej wodzie.Osączamy i mielimy drobno przez maszynkę do mięsa.Gotujemy kaszę mannę tak,by była dość kleista(ok.20minut).studzimy.Dwa jajka gotujemy na twardo i siekamy w drobną kstkę.Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.Smażymy na maśle na złoto,studzimy.Dodajemy wystudzone grzyby,jajka,kaszę mannę,4surowe żółtka oraz łyżkę bułki tartej.Masę mieszamy i doprawiamy do smaku.Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z masą grzybową.Formę keksową lub budyniową smarujemy tłuszczem,posypujemy bułką tartą i wkładamy masę.Wstawiamy do kąpieli wodnej i gotujemy ok.1godziny.Podajemy z pikantnym sosem śmietanowym,np.korniszonowynm i białym pieczywem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak