Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

zupa rybna z małżami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

filety rybne 0.5 kg
por 1 szt
marchewka 1 szt
śmietanka kremowa 1 szkl
mąka kukurydziana 1 łyżka
masło 3 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku
wino białe wytrawne 50 ml
cebula 1 szt
małże 0.20 kg

Przepis i sposób przygotowania na: zupa rybna z małżami

Małże rozmrozić,wodę z rozmrażania zachować.Rybę umyć,osuszyć,pokroić w kostkę.Pora oczyścić,pokroić w krążki,marchewkę pociąć w plasterki,cebulę posiekać.W garnku rozgrzać masło,zeszklić cebulę,dodać marchewkę,por i kurkumę.Smażyć 2minuty,dodać małże,chwilę smażyć,zalać winem.Dodać 1litr wody,śmietanę i sok z rozmrażania małży.Zagotować.Gotować 15minut.Po tym czasie dodać kawałki ryby,gotować jeszcze kilka minut.Gdy wszystkie składniki będą miękkie,zupę zaprawić mąką wymieszaną z 0.5szklanki zimnej wody,powtórnie zagotować.Doprawić solą i pieprzem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak