Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka wielkanocna

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 250 gram
mąka torowa 500 gram
cukier 400 gram
śmietana 18 proc 1 szklanka
jajko 4 szt
proszek do pieczenia 3 łyżka
cukier waniliowy 3 łyżki
Bułka tarta klasyczna Prymat 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Babka wielkanocna

Formę z kominkiem posmarować margaryną i posypać bułką tartą Prymat. Mąkę (0,5 kg) przesiać z proszkiem do pieczenia (3 łyżeczki) . Margarynę (250 g) utrzeć z cukrem (1,5 szkl.) , dodać żółtka (4 szt.), połowę mąki (0,25 kg)i śmietanę (1 szkl.). Całość wymieszać. Ubić sztywną pianę z białek (4 szt.) i niewielkiej ilości cukru (2-3 łyżeczki) . Ubitą pianę i resztę mąki dokładać do ciasta. Wymieszać. Przełożyć do formy. Piec 60 minut w 180 stopniach. Babkę polać gotowa polewą czekoladową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 15.11.2012 08:44
super
misia53 11.04.2012 11:05
śliczna babeczka
fictor123 25.03.2012 18:21
a Wielkanoc tuż tuż:) przyda mi się taki przepis:)
anja3107 18.12.2011 19:29
super
joanna77 10.08.2011 16:44
mniam
Elżbieta17 04.08.2011 14:47
Ładnie się prezentuje:)
Dorota59 04.07.2011 09:50
ładniutka
Kuchareczekjeden 20.06.2011 09:45
fajna babka
ronald88 23.04.2011 14:34
super
Ania67 31.03.2011 19:14
Zrobie:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak