Sposób przygotowania

Składniki:
* 2 cukinie
* 1 kg pieczarek
* 2 papryki czerwone
* 2 papryki żółte
* 1 łyżeczka czosnku granulowanego
* 2 cebule
* 2 puszki pomidorów krojonych w zalewie po 420 ml lub świeże pomidory
* 1 czubata łyżka przyprawy uniwersalnej
* sól,pieprz
* 1 łyżka słodkiej papryki mielonej
* 1 łyżeczka ostrej papryki mielonej
* 1 czubata łyżka ziół prowansalskich

Cukinie zetrzeć na grubej tarce jarzynowej, pokroić pieczarki w ćwierć plastry .Papryki i cebule skroić w kostkę.Warzywa dusić na oleju..J dusiłam partiami ze względu na ilość warzyw a na koniec wymieszałam razem w garnku.wlać pomidory z puszek i razem dusić na małym ogniu przez chwilę.
nałożyć do słoików i pasteryzować 20 minut.
Z tej porcji wychodzi 6 słoików o poj.0,5 l.
Sos wystarczy podgrzać i podać z mięsem,makaronem,ziemniakami czy z pieczywem.
Na zdjęciu wersja z karczkiem pieczonym w ziołach .

Komentarze

  • 4
    original
    Opublikowano

    Agnieszka_B

    Wygląda znakomicie:)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Misiabe

    ooo takiego sosu jeszcze nie znałam!
  • 0
    original
    Opublikowano

    ewasylwia

    pyszny jest taki sosik
  • 0
    original
    Opublikowano

    MAR3STA

    świetny ten sos
  • 1
    original
    Opublikowano

    Magda60

    swietne
  • 0
    original
    Opublikowano

    ajres

    super
  • 3
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    zimą jak znalazł!
  • 0
    original
    Opublikowano

    katarzyna124

    świetny! na pewno do wypróbowania:)
  • 1
    original
    Opublikowano

    czekoladka_m

    Robie bardzo podobny, jest pyszny!
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Mati13

    rewelacyjny przepis!
  • 0
    100_7604
    Opublikowano

    misia53

    to mi się bardzo podoba
  • 0
    original
    Opublikowano

    Jastinka

    niezłe

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !