Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe z marmoladą i kruszonką.

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże
marmolada wieloowocowa
mąka pszenna

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe z marmoladą i kruszonką.

Składniki:
* 0,5 kg mąki pszennej
* 1/4 kostki margaryny
* 5 dag drożdży
* 1 szklanka mleka
* 4 jajka
* 1/2 szklanki cukru
*
* Na kruszonkę:
* 1/2 szklanki cukru
* 1 szklanka mąki
* 1/2 kostki margaryny
*
* twarda marmolada wieloowocowa -ok.30 dag

Drożdże rozetrzeć z cukrem palcami na masę konsystencji śmietany. W mleku rozpuścić margarynę i ostudzić tak, aby było ciepłe ale nie gorące. Wlać do drożdży, wbić jajka i dodać mąkę. Wyrabiać długo ręką, aż w cieście zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza. Posypać delikatnie mąką wierzch i przykryć lnianą ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia.
Ciasto, gdy podwoi swoją objętość przerobić dokładnie jeszcze raz i wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą dużą tortownicę o śr.25 cm.
Marmoladę pokroić w grubą kostkę i porozkładać na cieście.
Pokruszyć w miseczce składniki kruszonki, tak aby się rozsypywała i nałożyć na marmoladzie.Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez ok.30-45 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

maciek7 25.05.2012 20:30
super
iziona 07.05.2012 14:15
Piękne jak z cukierni.
ben-ka 29.01.2012 09:42
najlepsze z mlekiem:)
agata1722
agata1722 10.04.2011 08:22
u mnie schodzi jeszcze ciepły :)
Sarenka 02.04.2011 08:46
Pycha, uwielbiam drozdzowce :P
Nina7 14.03.2011 09:45
Drożdżowe należą do moich ulubionych - a Twoje jest takie pulchne i pewnie przepyszne:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak