Sposób przygotowania

Składniki:
* 0,5 kg mąki pszennej
* 1/4 kostki margaryny
* 5 dag drożdży
* 1 szklanka mleka
* 4 jajka
* 1/2 szklanki cukru
*
* Na kruszonkę:
* 1/2 szklanki cukru
* 1 szklanka mąki
* 1/2 kostki margaryny
*
* twarda marmolada wieloowocowa -ok.30 dag

Drożdże rozetrzeć z cukrem palcami na masę konsystencji śmietany. W mleku rozpuścić margarynę i ostudzić tak, aby było ciepłe ale nie gorące. Wlać do drożdży, wbić jajka i dodać mąkę. Wyrabiać długo ręką, aż w cieście zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza. Posypać delikatnie mąką wierzch i przykryć lnianą ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia.
Ciasto, gdy podwoi swoją objętość przerobić dokładnie jeszcze raz i wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą dużą tortownicę o śr.25 cm.
Marmoladę pokroić w grubą kostkę i porozkładać na cieście.
Pokruszyć w miseczce składniki kruszonki, tak aby się rozsypywała i nałożyć na marmoladzie.Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez ok.30-45 minut.

Komentarze

  • 4
    no-image
    Opublikowano

    Nina7

    Drożdżowe należą do moich ulubionych - a Twoje jest takie pulchne i pewnie przepyszne:)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Sarenka

    Pycha, uwielbiam drozdzowce :P
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    u mnie schodzi jeszcze ciepły :)
  • 2
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    najlepsze z mlekiem:)
  • 1
    original
    Opublikowano

    iziona

    Piękne jak z cukierni.
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    maciek7

    super

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !