Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tradycyjny keks

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 250 gram
cukier 200 gram
cukier waniliowy 2 łyżki
jajko 4 szt
sól do smaku
mąka tortowa 500 gram
proszek do pieczenia 4 łyżeczka
wiśnie 100 gram
mleko 125 ml
Bułka tarta klasyczna Prymat 4 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Tradycyjny keks

Prostokątną blaszkę posmarować mąka i posypać bułką tartą Prymat. Margarynę (250 g) utrzeć z cukrem (4/5 szkl.) i cukrem waniliowym(2 łyżeczki), dodawać kolejno po jednym jajku (4 szt.) a na koniec odrobinę soli Prymat. Mąkę (0,5 kg) przesiać z proszkiem do pieczenia (4 łyżeczki płaskie) i stopniowo dodawać do masy, wlać mleko (0,5 szkl.), wymieszać mikserem do jednolitej konsystencji. Bakalie oprószyć mąką i dodać do utartego ciasta, na koniec dodać kandyzowane wiśnie. Wymieszać i wylać na blaszkę. Piec 60-70 minut w 180 stopniach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 29.06.2012 09:11
pycha
melonik 23.06.2012 06:29
supre
anulka69 19.06.2012 10:38
pycha
ankaryba 27.04.2012 23:42
pyszny
caralajna 12.02.2012 13:05
super ciacho
anja3107 08.11.2011 10:34
pyszny
Emiliozo 01.11.2011 08:43
musze spróbować
joanna77 28.07.2011 21:59
mniamniuśne
ronald88 22.07.2011 19:08
super
Dorota59 03.07.2011 10:27
pyszne bakaliowe ciasto
Kuchareczekjeden 21.06.2011 09:27
pyszne ciasto
ronald88 26.05.2011 18:39
smaczne
AgaS10 23.04.2011 06:49
smaczniutkie:)
accee 13.03.2011 23:42
Super
wiola333 13.03.2011 17:13
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak