Sposób przygotowania

Do przesianej mąki dodać kakao, sól i cukier. wymieszać. Oddzielnie lekko roztrzepać jajka, dodać do nich olej, maślankę, barwnik i łyżeczkę aromatu waniliowego. Wymieszać. Przełożyć suche składniki do mokrych. Dokładnie wymieszać. Do szklanki wsypać sodę, dodać ocet i powstałą pianę szybko dodać do ciasta. Wymieszać. Ciasto przełożyć do 2 tortownic wyłożonych papierem do pieczenia. Jeśli pieczemy najpierw jedno ciasto, a potem drugie (a nie oba na raz) to sodę z octem dodajemy do każdej porcji oddzielnie tuż przed włożeniem ciasta do piekarnika. Piec w temp. 180 stopni przez około 30-45min (do \"suchego patyczka\"). Wyjąć z formy po przestudzeniu.

Przygotować masę do przełożenia: masło utrzeć mikserem na puszystą masę, stopniowo dodawać cukier puder. Dodać serek i 2 łyżeczki aromatu waniliowego. Ubić. Odstawić do lodówki na 30-40min. Wystudzone ciasto grubo przełożyć kremem, boki i wierzch ciasta również posmarować kremem. Jeśli pieczemy najpierw jedno ciasto, a potem drugie (a nie oba na raz) to sodę z octem dodajemy do każdej porcji oddzielnie tuż przed włożeniem ciasta do piekarnika.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    polly66

    ciekawie sie zapowiada, szkoda,że bez zdjęcia
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    iknkirke

    fajne
  • 0
    original
    Opublikowano

    aleksandra16

    ciekawe
  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Treść odpowiedzi została zablokowana przez administratora serwisu.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !