Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

wietnamska zupa pho

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

włoszczyzna 2 kg
pieprz 8 ziaren
czosnek 4 ząbki
cebula 2 szt.
sól do smaku
natka pietruszki 1 pęczek
makaron chiński 100 gramów
groszek cukrowy 100 gramów
natka kolendry 1/2 pęczka
kiełki fasoli mung 1 garść
cebula dymka ze szczypiorkiem 1/2 pęczka
mięta 1/2 pęczka
papryczka chili 1 szt.
limonka 1 szt.
sos sojowy do smaku
olej sezamowy do smaku
imbir świeży 5 cm

Przepis i sposób przygotowania na: wietnamska zupa pho

Włoszczyznę pokroić na nieduże kawałki, dodać czosnek, imbir i pieprz. Zalać 3 litrami wody i gotować na wolnym ogniu przez 40 minut. Lekko posolić. Cebulę pokrojoną na ćwiartki opalić nad palnikiem gazowym lub przypalić na suchej patelni, wrzucić do zupy razem z posiekaną natką pietruszki. Gotować przez kolejne 10min. po czym odcedzić. Czysty wywar gotować, aż jego objętość zmniejszy się do około 1,5 litra. Makaron chiński przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu i nałożyć do miseczek. Do rosołu wrzucić kiełki, posiekaną kolendrę, groszek cukrowy, posiekaną dymkę i drobniutko pokrojoną papryczkę chili. Pogotować chwilę, doprawić do smaku sokiem z limonki, sosem sojowym i olejem sezamowym. Zupę nalać do miseczek z makaronem. Zupę pho można gotować również na kawałku kurczaka lub wołowiny, wtedy po odcedzeniu oddzielamy mięso od kości, kroimy na niewielkie kawałki i wrzucamy do wywaru.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adam1f 03.07.2011 00:17
pomysłowe
Kuchareczekjeden 13.04.2011 19:33
super,lubię robić nowe potrawy
marta1371 11.04.2011 20:19
muszę wypróbować

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak